Over
Al decennialang bezig met hagen
Al sinds mijn jeugd in Nijmegen, waar ik in 1964 geboren werd en opgroeide, ben ik betrokken geweest bij het beheer van landschappen. Wat begon bij de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) met het knotten van wilgen en een opleiding in de bosbouw (BTS te Apeldoorn en MBCS te Velp), groeide uit tot een passie voor cultuurlandschap en in het bijzonder voor heggen en andere lijnvormige landschapselementen. Via een carrière als vrijwilliger (1979-1996) en in vaste dienst (1997-2005) bij (toen nog) Vereniging Das en Boom kreeg ik de kans deze passie tot mijn beroep te maken.
Beheer en onderhoud
Ik werk hoofdzakelijk in cultuurlandschap. Tot mijn werkzaamheden horen beheer en onderhoud van diverse landschapselementen, als graslanden, bossen en heggen en wallen. Onder mijn begeleiding en verantwoordelijkheid helpen regelmatig vrijwilligers van Erfgoedplatform Heumen, werkgroep Groen Erfgoed, mee bij de uitvoering van deze werkzaamheden.
Planontwikkeling
Jaarlijks heb ik meerdere grotere en kleinere opdrachten onder handen, veelal het opstellen van inrichtings-plannen, met vaak daarbij ook een rol in aanleg en onderhoud. Mijn gedegen kennis van landschaps-geschiedenis en het traditionele beheer van het landschap liggen aan de basis van de planontwikkeling van deze opdrachten. Enkele projecten waar ik mijn kennis over traditioneel kleinschalig cultuurlandschap en in het bijzonder over heggen en wallen heb kunnen inzetten zijn:
Kennisoverdracht
Ik bied ondersteuning bij ontwikkeling van inrichtingsplannen en begeleiding bij onderhoud van landschapselementen. En naast het praktische veldwerk is kennisoverdracht een belangrijk doel. Om dit te bereiken geef ik cursussen en lezingen, en publiceer ik in uiteenlopende media:
Gielen, Jef (2023). Historische heggen en wallen in de gemeente Heumen e.o., vroeger nu en in de toekomst. Erfgoedreeks nr. 10 van het Erfgoedplatform van de Gemeente Heumen.
Hier te bestellen.
Aertssen, Sjoerd, Theo Spek en Jef Gielen (2021). Historische heggen en wallen rond Heumen en Wijchen. Tijdschrift voor Historische Geografie, nr. 2.
Hier als pdf beschikbaar.
Aertssen, Sjoerd, en Jef Gielen (2020). Historische heggen en wallen in de gemeenten Wijchen en Heumen, verslag van het inventarisatieproject in de periode 2018-2020. In opdracht van Historische Vereniging Tweestromenland & Erfgoedplatform Gemeente Heumen.
Hier als pdf beschikbaar.
Roeleveld, Lex, en Jef Gielen (2006). Vlechtheggen van de Achterhoek; heden, verleden en toekomst van een vergeten landschapselement.
Gielen, Jef (2002). Handleiding Heggenvlechten. In: “Een vlechtheg heeft geen haast”, Thomas van Slobbe, Uitgeverij wAarde, Beek-Ubbergen.
Hier als pdf beschikbaar; tegen vergoeding van de verzendkosten is ook nog een aantal hardcopy exemplaren van de handleiding (in 2011 in eigen beheer uitgegeven herdruk, met daarbij nadrukkelijk aanpassing van de titel naar Handleiding Heggenleggen) beschikbaar – neem contact met me op!
In de media
Naast eigen publicaties verschijnen eens in de zoveel tijd ook artikelen over mijn werkzaamheden en bevindingen in andere media:
Gemeentenieuws Gemeente Heumen (9 december 2023). Terugblik eerste ‘Week van de Heg’. Hier als pdf.
Gemeentenieuws Gemeente Heumen (18 november 2023). Primeur in onze gemeente: De Week van de Heg. Hier als pdf.
Gemeentenieuws Gemeente Heumen (14 oktober 2023). College onder de indruk van dassengebied ‘de Koeietuin’. Hier als pdf.
Verschoor, Margriet (11 mei 2023). ‘Het echte heggenvlechten dreigt vergeten te worden’. De Gelderlander. Hier als pdf.
Gemeentenieuws Gemeente Heumen (februari 2022). Cursus heggen vlechten: doet u mee? Hier als pdf.
Ariaans, Joost (5 oktober 2020). Noodklok luidt voor heggen en wallen. De Gelderlander. Hier als pdf.
Peters, Ronald (23 oktober 2019). Telling levert honderden historische heggen op. De Gelderlander. Hier als pdf.